26 Aralık 2011 Pazartesi

KOSGEB'ten en çok 'kadın girişimci' yararlanıyor


Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Tekirdağ Hizmet Merkezi Müdürü Özay Cebeci, ''Kadınların eğitimlerimize daha çok başvuru yapıyor olmasının nedenleri arasında ev hanımı olmaları, kadınlara verdiğimiz desteklerin erkeklere oranla 10 puan daha fazla olabilir'' dedi.
Merkez Müdürü Cebeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılında Tekirdağ bölgesine 600 bin lira destek verildiğini söyledi.
2011'de ise 2 milyon lira destek verildiğini belirten Cebeci, desteğin gittikçe arttığını ifade etti.
Bu desteklerden en çok fuar ve teknik eleman desteğinin talep gördüğünü anlatan Cebeci, ''Teknik personel desteğiyle, alınan personelin KOSGEB tarafından 20 ay maaşının yarısı ödeniyor. Bu süre zarfından alınan personelin uyum süresi dolmuş oluyor ve destek kesilse bile, işveren personelini işten çıkarmak istemiyor. Böylece firmalara teknik personel kazandırmış oluyoruz'' diye konuştu.
Bunların yanında firmalara Ar-Ge desteği de verdiklerini bildiren Cebeci, şöyle konuştu:
''Rekabet artık küresel düzeye yayıldığından işletmenin ürünlerini farklılaştırması gerekiyor. Çünkü artık bir firmanın rakibi yalnızca bulunduğu bölgede değil, dünyanın öteki ucundaki bir firma bile rakibi olabiliyor. Türkiye'de, girişimcilik meşalesini yakmak lazım. O anlamda KOSGEB inovasyon çalışmaları yapan firmalara destek veriyor.''
-''Kadın girişimci daha fazla''-
Tekirdağ bölgesinde toplam 69 girişimciye destek verdiklerini ifade eden Cebeci, bu girişimcilerden 36'sının kadın olduğunu söyledi.
KOSGEB olarak sadece kadınlara yönelik eğitimler de verdiklerini bildiren Cebeci, KOSGEB'e kadınların daha çok ilgi gösterdiğini belirtti.
Trakya bölgesinin bir çok yerinde KOSGEB'ten aldıkları eğitimle iş kuran kadınların olduğunu vurgulayan Cebeci, ''Kadınlar eğitimlerimize daha çok başvuru yapıyor. Bunun nedenleri arasında kadınların ev hanımı olmaları, kadınlara verdiğimiz desteklerin erkeklere oranla 10 puan daha fazla olması var. Aklıma gelen ciddi girişimciler hep kadın. Kadınlar daha disiplinli çalışıyorlar. Daha dikkatli plan ve proje hazırlıyor. Kadınların getirdiği projelerden henüz reddettiğimiz yok'' dedi.
KOSGEB'inde verdiği desteklerle girişimci olmak isteyenleri yüreklendirdiğini anlatan Cebeci, yedek nakdin girişimci için önemli olduğunu ve bu açığı kapattıklarını bildirdi.
Öte yandan verdikleri asıl desteğin mali değil, eğitim olduğunu anlatan Cebeci, şöyle devam etti:
''Girişimci adayı, açtığımız kurslardan aldığı eğitimle güzel bir kazanım elde ediyor. Kendi girişimcilik potansiyelini ölçüyor. Eğitim sonrası hazırlanan projeyle verdiğimiz destek yalnızca motive kısmını oluşturuyor. Zaten işletmeyi kurarken tahmin edilemeyen bir çok gider çıkabiliyor. Verdiğimiz destekler girişimciye güven veriyor.''
-''2012'de destek modellerimizi daha aktif hale getireceğiz''
KOSGEB'te verilen desteklerin çıkarılan yönetmelikle belirlendiğini bildiren Cebeci, yönetmelikle belirlenen destek programlarının uzun süre kullanıldığını ifade etti.
En son çıkarılan destek programlarının da esnek bir yapıya sahip olduğunu belirten Cebeci, şunları kaydetti:
''Şimdiye kadar bu destek programlarını istediğimiz oranda aktif hale getiremedik. 2012'de bu programlar üzerinde yoğunlaşarak daha aktif hale getireceğiz. 2012, teorik olarak yaptıklarımızı pratikte daha iyi uygulanması yılı olacak. Bu anlamda bilgilendirme toplantılarımızı arttıracağız. Ayrıca, Namık Kemal Üniversitesi'nde üniversite ve sanayici iş birliğini arttırmak adına Teknoloji Geliştirme Merkezi'ni (TEKMER) kurduk. 2012'de burayı aktif hale getirerek, üniversite ve sanayici iş birliğinin güçlenmesine destek olacağız.''
Kaynak: AA(26.12.2011)

Share/Save/Bookmark

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...