21 Aralık 2011 Çarşamba

HAYAT BOYU ÖĞRENME OPERASYONU



AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI PROJELERİ


HAYAT BOYU ÖĞRENME OPERASYONU
Projeyi Yürüten Birim:  ÇSGB Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ve AB Fonları Koordinasyon ve Uygulama Merkezi’nin koordinasyonunda Milli Eğitim Bakanlığı
Başlangıç ve Bitiş Tarihleri:Operasyon Haziran 2010 tarihinde başlamış olup Operasyonun 24 ay sürmesi öngörülmektedir. 
Projenin Maliyeti ve Finansman Kaynakları: Operasyonun bütçesi 15 milyon Avrodur.  Operasyon Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Operasyona AB katkısı %85, ulusal katkı ise %15 oranındadır.

Projeyi Hazırlayanlar:ÇSGB Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ve AB Fonları Koordinasyon ve Uygulama Merkezi’nin koordinasyonunda Milli Eğitim Bakanlığı Projeler Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanmıştır.
Projeden Faydalananlar:Operasyonun hedef grubunu, Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve VOC-TEST Merkezlerinin personeli,  örgün ve yaygın eğitim sağlayıcıları ile söz konusu eğitim sağlayıcıların personeli ve öğrencileri, 12 NUTS II Bölgesinde başta işsiz kadınlar olmak üzere okuma yazması olmayan yetişkinler, başta kadınlar olmak üzere işsiz yetişkinler,  vasıfsız ve düşük vasıflı yetişkinler oluşturmaktadır.
Projenin Gerekçesi, Amacı ve Hedefleri:
Gerekçesi:Değişen şartlara hızlı uyum sağlamak için öğrenmenin günlük hayatın bir parçası hâline gelmesi gerekmektedir. Bu manada yetişkinlerin sürekli öğrenmeleri hususunda motive edilmeleri, eğitim fırsatlarından faydalanmalarının kolaylaştırılması büyük önem taşımaktadır. Sürekli öğrenme fırsatlarının örgün eğitimden yeterince faydalanmış kişiler kadar bu fırsatlardan mahrum kalmış kişilere de sunulması gerekmektedir. Özellikle dezavantajlı (vasıfsız genç insanlar, yaşlılar, işsizler, engelliler vb.) olarak tanımlanan bireylerin eğitime erişimlerinin kolaylaştırılması önem taşımaktadır.
Bireyin öğrenmeyi sürdürmesi, aldığı eğitimin toplumsal ve bireysel faydasını görmesiyle yakından ilişkilidir. Bu bağlamda eğitim, bireye sağladığı kazanımlar yanında, bu kazanımların faydaya dönüştürülmesiyle de ilgilenmek durumundadır.
Türkiye’de hayat boyu öğrenme anlayışının eğitimin tümünü kapsayacak şekilde algılanması yönündeki gelişmelere paralel olarak eğitim altyapısının güçlendirilmesine ve kalitenin arttırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Hayat Boyu Öğrenme Operasyonu, AB uygulamalarıyla uyumlu Hayat Boyu Öğrenme perspektifi doğrultusunda, öğrenmenin değer bulacağı tarzda şekillendirilmiş bir sistem dahilinde, bireylerin eğitime ulaşmalarını destekleyerek istihdam imkanlarını arttırmak için kurumsal bir çerçeve ve kapasite oluşturmayı amaçlamaktadır. 
Projenin Sonuçları: Söz konusu Operasyon üç bileşenden oluşmaktadır.
Operasyonun birinci bileşeni kapsamında hizmet alımı yapılacak olup Ulusal Hayat Boyu Öğrenme Stratejisiyle tutarlı bir Hayat Boyu Öğrenme felsefesi inşa etmek için ulusal ve yerel düzeyde faaliyetler ile bilinç artırma faaliyetleri desteklenecektir. Bu kapsamdaki faaliyetler:
1.Mevzuata ilişkin düzenlemeler,
2.Ulusal Hayat Boyu Öğrenme Koordinasyon Biriminin kurulması,
3.Hayat Boyu Öğrenme İzleme Bilgilendirme Sisteminin (MIS) kurulması,
4.MYK ve VOC-TEST merkezlerinin, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumlu işlevsel bir Ulusal Yeterlilikler Sisteminin hayata geçirilmesi doğrultusunda desteklenmesi,
5.Bölgesel Hayat Boyu Öğrenme Eylem Planlarının geliştirilmesi,
6.Yerel Hayat Boyu Öğrenme Koordinasyon Merkezlerinin kurulması/desteklenmesi,
7.Hayat Boyu Öğrenme felsefesi ve yaklaşımı konusunda yerel kapasitenin geliştirilmesi,
8.Konuyla ilgili uzmanlaşmış grup ağları oluşturulması.
9.Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenme Stratejilerinin başarılı bir şekilde uygulamaya geçirilmesi için paydaşları, sosyal tarafları ve halkı hedef alan bilinç artırma faaliyetleridir.
Operasyonun ikinci bileşeni yerel aktörlerin aktif katılımıyla hayat boyu öğrenmenin geliştirilmesini amaçlayan hibe programını içermektedir. Üçüncü bileşen kapsamında ise Hayat Boyu Öğrenme çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda mal alımı gerçekleştirilecektir.
Açıklamalar: İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Bileşeninin (IPA IV) Program Otoritesi T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır. Söz konusu bileşenin yürütülmesi ile ilgili işler Makam Oluru ile çıkarılan bir yönergeyle AB Fonları Koordinasyon ve Uygulama Merkezine verilmiştir. Bu kapsamda, AB Fonları Koordinasyon ve Uygulama Merkezi tarafından proje faydalanıcısı kuruma proje belgelerinin hazırlanması ve proje faaliyetlerinin yürütülmesi aşamalarında teknik destek verilmektedir. 




Share/Save/Bookmark

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...