21 Aralık 2011 Çarşamba

İNSAN KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ OPERASYONEL PROGRAMININ UYGULANMASINA TEKNİK YARDIM SAĞLANMASI






AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI PROJELERİ


İNSAN KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ OPERASYONEL PROGRAMININ UYGULANMASINA TEKNİK YARDIM SAĞLANMASI
Projeyi Yürüten Birim: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ve AB Fonları Koordinasyon ve Uygulama Merkezi
Başlangıç ve Bitiş Tarihleri:Söz konusu Projenin tahmini başlangıç tarihi 2010 yılının son çeyreği olup, sözleşmenin uygulama süresi bu tarihten itibaren üç yıl olarak belirlenmiştir.
Projenin Maliyeti ve Finansman Kaynakları: Projenin toplam bütçesi 3.245.000 Avro’dur.
Projeyi Hazırlayanlar:AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı AB Uzmanları Melih AKIN, Melahat GÜRAY, Hüseyin Ali Âlî TANGÜREK, Çağatay HALAT

Projeden Faydalananlar:ÇSGB AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ve AB Fonları Koordinasyon ve Uygulama Merkezi ve İç Denetim Birimi Başkanlığı
Projenin Gerekçesi, Amacı ve Hedefleri:
Projenin gerekçesi: IPA fonlarının uygulanması, yönetimi, izlenmesi, değerlendirilmesi ve kontrolünde büyük çapta ve profesyonel bir idari çerçeve gerektirmektedir. ÇSGB, hem insan kaynakları hem de teknik bilgi bakımından sadece tüm süreci yönetebilmesi için değil aynı zamanda bağımsız finans ihale biriminin oluşturulması için güçlü bir kapasiteye sahip olmalıdır. Ayrıca, Türkiye’nin AB’ye üye olmasının ardından kullanacağı Avrupa Sosyal Fonları (ASF) için bilgi birikimine ve inisiyatif alıcı yaklaşıma ihtiyacı vardır. MIPD[1]doğrultusunda, IV. Bileşen altında finanse edilecek projelerin uygulanması ve programların yönetimi ile doğrudan ilgili teknik yardım, İKG OP altında finanse edilecektir. Proje, Yönetim Otoritesinin tam olarak deneyim sahibi olması için destek verilmesini de içermektedir.
Amaç:İKG OP’nin koordinasyonu, kontrolü ve uygulamasını geliştirmek, ilerideki programlama, izleme, değerlendirme ve uygulama süreçlerinde OP Program Otoritesine ve ilgili kurumlara destek olmak.
Özel hedefler:İKG OP’nin etkin uygulanması ve ileriki dönemler için Avrupa Sosyal Fonunun[2]yönetimi konusunda gerekli hazırlığın yapılması için Yönetim Otoritesine[3]destek ve yardım sağlamak. 
1.İKG OP çerçevesinde dağıtılacak olan IPA 2007–2009 fonlarının etkili bir şekilde geliştirilmesi, uygulanması, değerlendirilmesi, izlenmesi ve kontrol edilmesi için merkezi düzeyde gerekli kapasitenin güçlendirilmesi ve Avrupa Sosyal Fonu(ASF) yapıları ve en iyi örnekler hakkında bilgilendirmenin geliştirilmesi, Ex-ante kontrolsüz Merkezi Olmayan Uygulama Sistemi’ne (EDIS) daha kolay geçiş için destek sağlanması.
2.Nihai faydalanıcıların hazmetme kapasitelerinin artırılması ve gelecek dönemde daha fazla sorumluluk yüklenecek paydaşların idari kapasitelerinin artırılması.
3.Türkiye’de IPA’nın hazırlanması ve etkili kullanımıyla ilgili olarak İKG OP bağlamında bilgi ve farkındalığın artırılması.
Projenin Sonuçları: Sağlanacak olan teknik yardım sonucunda aşağıdaki çıktılara ulaşılmasıbeklenmektedir:
a.Eğitim programı hazırlanacak ve çeşitli eğitimler verilmesi,
         i.AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığının, proje hazırlama, uygulama, izleme ve değerlendirme,       ihale sürecini yürütme, kalite uygunluk ve kontrolü hususlarında kurumsal, teknik ve idari kapasitesinin artırılması,
       ii. ÇSGB İç Denetim Biriminin denetim ve rehberlik işlevlerinin kurumsal, teknik ve idari kapasitesinin geliştirilmesi,
b. Yönetim Otoritesinin, İKG OP’nin etkin şekilde yönetmesi ve uygulaması amacıyla tam- zamanlı danışmanlık ile desteklenmesi,
c. Ex-antekontrollü Merkezi Olmayan Uygulama Sisteminden, Ex-antekontrolsüz Merkezi Olmayan Uygulama Sistemine düzgün şekilde geçis sağlanması,
d. Yönetim Bilgi Sistemi’nin (MIS) kurulması ve kullanıma açılması,
e. Tedarik bileşeni içeren faaliyetler desteklenmesi.
Açıklamalar: Söz konusu Operasyon Ankara’da ÇSGB yapılanmasına dahil yerleşkelerde uygulanacaktır.


[1]Multi-Annual Indicative Planning Document- Çok Yıllı Endikatif Olanlama Belgesi. Mali yardımın uygulanmasındaki en temel belgelerden biri olan MIPD, belirli bir yararlanıcı ülkeyle IPA bileşenleri arasında gerekli olan tutarlılık ve tamamlayıcılığı sağlamak amacıyla oluşturulur. Belgede yararlanıcı ülkenin müzakere sürecindeki durumu, yardım önceliklerine ilişkin karşılaşılan zorluklar ve ülkenin bu alandaki ihtiyaçları, söz konusu zorluk ve ihtiyaçların stratejik seçeneklere dönüştürülmesinin yolları, her bir IPA bileşeni kapsamında önemli müdahale alanları için ayrılmış mali ödenekler gibi konular yer almaktadır.
[2]1957’de oluşturulmuş olan Avrupa Sosyal Fonu AB’nin insan kaynağına yatırım yapma hususundaki en temel aracıdır. İstihdama ve bireylerin niteliklerini geliştirmelerine destek sağlar. Bu durum bir anlamda Üye Ülkelerdeki iş olanaklarının artması anlamına gelmektedir. Üye Ülkelerin her bir, ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda kendi ASF Operasyonel Programlarını hazırlamaktadır.
[3]Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı IPA IV. Bileşeni (İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi)’nin Yönetim Otoritesi olarak belirlenmiştir.

Share/Save/Bookmark

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...