21 Aralık 2011 Çarşamba

KADIN İSTİHDAMININ ARTIRILMASI OPERASYONU


AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI PROJELERİ

KADIN İSTİHDAMININ ARTIRILMASI OPERASYONU

Projeyi Yürüten Birim:  ÇSGB Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ve AB Fonları Koordinasyon ve Uygulama Merkezi’nin koordinasyonunda Türkiye İş Kurumu
Başlangıç ve Bitiş Tarihleri:Operasyonun hizmet sözleşmesi 2010 yılının son çeyreğinde başlayacak olup, 2012 yılının son çeyreğinde sona erecektir.  Operasyonun hibe sözleşmesi ise Eylül 2010’da başlayacak olup, Eylül 2011’de sona erecektir.
Projenin Maliyeti ve Finansman KaynaklarıOperasyonun bütçesi yaklaşık 27 milyon Avrodur. Operasyon Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Operasyona AB katkısı %85, ulusal katkı ise %15 oranındadır.

Projeyi Hazırlayanlar:ÇSGB Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ve AB Fonları Koordinasyon ve Uygulama Merkezi’nin koordinasyonunda Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmıştır.
Projeden Faydalananlar:Operasyonun hedef grubunu, bakım sorumlulukları nedeniyle uzun süreli işsiz olan kadınlar; daha önce tarımda istihdam edilenler de dahil olmak üzere, işgücünün dışında kalmış kadınlar; sosyal ortaklar, Bölgesel/ Yerel yönetimler, STK’lar oluşturmaktadır.
Projenin Gerekçesi, Amacı ve Hedefleri:
Gerekçe:beceri ve mesleki nitelik eksikliği; toplumun, kadınlara çocuk ve yaşlı bakımı sorumlulukları yükleyen geleneksel cinsiyet rolleri, eğitime katılım oranlarının düşük olması ve özellikle toplumun fakir bölgelerindeki ataerkil aile yapısı gibi sebepler nedeniyle kadın istihdamının düşük olması.
Amaç ve HedeflerKadın İstihdamının Arttırılması Operasyonu ile NUTS II bölgelerinde, yerel ihtiyaçlara uygun olarak kadınların işgücü piyasasına katılımına mâni olan sosyo-kültürel engellerin aşılması, istihdama erişimlerinin desteklenmesi ve eğitim verilmesi yoluyla, kadınların istihdam edilebilirliklerinin arttırılması amaçlanmaktadır.
Projenin SonuçlarıOperasyonun bir bileşenini Kadınların istihdam edilebilirliğinin artırılması, işgücü piyasasına ve/veya istihdam hizmetlerine erişimi kolaylaştıracak pratik hizmetlerin geliştirilmesi ve kadınların işgücü piyasasına katılımını önleyen engellerle mücadeleye yönelik farkındalığın artırılması amacıyla uygulanacak olan hibe programı oluşturmaktadır.
Operasyonun hizmet bileşeni altında kadın istihdamının artırılması için etkin hizmetler geliştirmeleri amacıyla İŞKUR İl Müdürlükleri ve ilgili yerel paydaşların kurumsal kapasitelerini geliştirmeye yönelik şu faaliyetler yürütülecektir:
1.Kadın istihdamının teşviki için yerel stratejiler geliştirme kapasitesinin artırılması ve buna yönelik bir model geliştirilmesi;
2.İşgücü piyasası analizlerinin oluşturulması ve kadın hedef gruplarına açık istihdam fırsatlarının belirlenmesi;
3.Kariyer ve mesleki rehberlik ve değişik kadın hedef gruplarına uygun danışmanlık hizmetlerinin artırılması;
4.Hibe projeleri ve hedef gruplar içindeki katılımcı kadınlar arasındaki bağın güçlendirilmesi.
Açıklamalarİnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Bileşeninin (IPA IV) Program Otoritesi T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır. Söz konusu bileşenin yürütülmesi ile ilgili işler Makam Oluru ile çıkarılan bir yönergeyle AB Fonları Koordinasyon ve Uygulama Merkezine verilmiştir. Bu kapsamda, AB Fonları Koordinasyon ve Uygulama Merkezi tarafından proje faydalanıcısı kuruma proje belgelerinin hazırlanması ve proje faaliyetlerinin yürütülmesi aşamalarında teknik destek verilmektedir. 

Share/Save/Bookmark

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...