8 Şubat 2012 Çarşamba

ÜCRET GARANTİ FONU NEDİR ?


ÜCRET GARANTİ FONU NEDİR ?

  1. Kapsam

4857 sayılı İş Kanunun 33. maddesine istinaden, işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için Aciz Vesikası alınması veya iflası nedenleri ile ödeme güçlüğüne düşmesi nedeniyle iş ilişkisinden kaynaklanan son üç aylık ücret alacaklarını alamayan işçiler.

            Ücret alacağı bulunanlar, aynı işverenle olan iş ilişkilerinden Aciz Vesikası ile bu haktan bir kez yararlanacaktır.

            İşçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan ücret alacakları, işyerinin 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında olması halinde ödenir.

  1. Amaç

İşçilerin, işverinin ödeme güçlüğüne düşmesi hallerinde iş ilişkisinden kaynaklanan son üç aylık ücret alacaklarını/alacağını garanti etmek.

  1. Başvuru

01.06.2003 tarihinden itibaren ücret alacağı bulunan alacaklının, resmi kimlik belgesi ve işveren tarafından düzenlenen İşçi Alacak Belgesi veya son üç aylık ücretlerinin ödenmediğini belirten sair belge ile birlikte ikamet ettiği yere en yakın Kurum birimine aşağıdaki belgelerden enaz biri ile şahsen başvurmaları gerekmektedir.
-         İcra Dairesinden alınan Aciz Vesikası veya Aciz Vesikası hükmündeki Haciz Tutanağı,
-         İflas Kararının, Ticaert Sicil Gazetesi veya İflas Dairesince yurt düzeyinde trajı en yüksek beş gazeteden birinde yapılan ilanı,
-         İcra Tetkik Merciince verien konkordato mühletine ait kararın tasdikli sureti veya yurt düzeyinde trajı en yüksek beş gazeteden birinde yapılan mühlet ilanı veya Ticaret Sicil  Memurluğundan alınacak konkordatoya ilişkin belge.
   4.  Ödeme

Alacaklı yukarıda sayılan evraklarla birlikte Kurum ünitesine başvurduktan sonra Kurum gerekli araştırmayı yaparak herhangi bir  (evraklarda) eksiklik yok ise 30 gün içerisinde ödemeyi gerçekleştirir.


Share/Save/Bookmark

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...