6 Şubat 2012 Pazartesi

80/20 Pareto İlkesi: Etkin Zaman Yönetimi Üzerine 3 Strateji



"Neyi yapmaktan korkuyorsanız, ona ihtiyacınız var demektir."
Son bir kaç yıldır etkin zaman yönetimi üzerine bir çok araştırma yapıyorum. Bu yazı size kendi hayatınıza farklı bir pencereden bakma fırsatı verecek.
80/20 Pareto kuralını uygulayarak hayatınızda mükemmel değişimler yapabileceğinizi biliyor musunuz?
Size hiçbirşey kazandırmayan işlere harcadığınız vakti, gerçekten önemli olan şeyler için harcadığınızda isteklerinizin ve hayallerinizin nasıl kolayca gerçekleşmeye başladığını göreceksiniz: "Daha az çalışarak, daha çok kazanmak aslında düşündüğümüzden çok daha kolay".
80/20 kuralı

Birçoğumuz ne kadar meşgul olduğundan yakınır. İster çalıştığı işin yoğunluğu olsun, ister iş dışı hayat koşuşturması olsun, bu yoğunluk aslında hayatımızı yanlış düzenlememizden kaynaklanır. Aynı çalışma saatlerine ve aynı yeteneklere sahip bir çok insanın sizden daha fazla kazandığını ve hayatın tadını sizden daha çok çıkardığını gördüğünüzde eksik olanın ne olduğunu sorguluyor musunuz? öyleyse okumaya devam edin.

Bir hafta boyunca zamanınızı neler yaparak geçirdiğinizi analiz ederseniz, çoğunlukla vakit ayırdığınız işlerin ulaşmak istediğiniz hedeflere etkisinin çok az olduğunu farkedebilirsiniz. Acı bir gerçek gibi görünüyor değil mi? ama hangi eylemlerinizin sizi yavaşlattığını, konsantrasyonunuzu bozduğunu ve size aslında zarar verdiğini belirleyip efektif bir ayıklama yaparsanız, işlerin nasıl yoluna girdiğini göreceksiniz. Size, bu konuda hangi stratejileri uygulamanız gerekiyor, ondan bahsedeceğim.


Zamanı harcamak

Çevrenizde kime sorsanız ekonomik konularla ilgili kaygılarından ve hedeflerinden bahseder; "Borcumu kapatmak istiyorum", "Birikim yapmam gerekiyor", "Gelecek için yatırım yapmam şart", "Daha fazla para kazanmalıyım", "Gereksiz harcamaları kısmam gerekiyor" ve bu liste böyle uzayıp gider. Peki aynı kişilere bu hedeflerini gerçekleştirmek için ne kadar vakit harcadıklarını sorsanız yine belki orantılı yanıtlar alabilirsiniz. Son olarak, her gün televizyon karşısında ne kadar vakit geçirdiklerini sorun! çıplak gerçek şudur ki, önem vermediğimiz konular için, çok önem verdiğimiz konulardan daha fazla zaman harcıyoruz. "HARCIYORUZ" Türkçe ya da ingilizce farketmiyor. "spend money, spend time" aynı şekilde "para harcamak, zamanı harcamak" basit denklem şudur:

Zaman = Para = Değer(Yaşam Kalitesi)

İşte bu noktada 80/20 Pareto kuralı devreye giriyor: "Ulaşılan sonuçların yüzde sekseni, ortaya koyduğumuz çabanın yüzde yirmisinden kaynaklanır". 

İtalyan bir ekonomist olan Vilfredo Pareto, italya'daki mülklerin yüzde 80'ine nüfusun yüzde 20'sinin sahip olduğunu farketmiş ve bu noktadan yola çıkarak araştırmasını derinleştirdiğinde kabaca bir yüzdeyle bu oranın geçerli olduğunu görmüş. Mesela "Satışların yüzde 80'i müşterilerin yüzde 20'sinden gelir", en ilginç olanı da doğada da bu kuralın geçerli olması; Pareto, bahçesinde yetiştirdiği bezelye tanelerinin yüzde 80'inin tüm bezelyelerin yüzde 20'sinden elde edildiğini farketmiş.
Benzer şekilde Parkinson kuralı olarak bilinen çıkarım da şunu betimler: "Bir işi bitirmek için ne kadar süreniz var ise o işi bitirmek o kadar zaman alır". Diyelim ki fikircini.net için hazırladığım bu yazıyı yazmak için kendime 2 gün verseydim bu yazıyı 2 günde yazardım ama aslında yarım saatte de bitirebilirim.

Parkinson kuralından bahsetmemin nedeni aslında bir anlamda 80/20 Pareto kuralını tamamlıyor olmasıdır. Hayatınızı daha kaliteli bir seviyeye taşımak ve mükemmel zaman yönetimi ile hayallerinizi gerçekleştirmek için hayatınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekiyorsa bu 3 basit stratejiyi uygulamanızı tavsiye ederim.

Strateji #1: Hayatınızın 80%'i için CTRL-Z

İyi bir eylem, iyi bir eylem planı hazırlamakla başlar. Öncelikle iyi bir ayıklama yapmanız gerekiyor. Size hiçbir faydası olmayan, hatta çoğu zaman keyif bile almadığınız(televizyon izlemek gibi) zaman tüketicilerine ne kadar vakit ayırdığınızı belirleyin. Günde, ya da haftada kaç saat? Cevabınızın (sayısal değer) yüzde 20'sinin kesinlikle size fayda sağlayacak bir şeye harcanacağını hesaba katarsanız bunlardan vazgeçmek için şimdi tam vakti.

Strateji #2: Planlama araçları için ENTER

Zaman tüketicilerinizi belirleyip, onları yapmaktan vazgeçmeye karar verdiyseniz şimdi sırada ikinci adım var; Zaman yönetimi araçlarının efektif kullanımı. 

Masanızın başına oturdunuz ve daha sabah aklınıza çok parlak bir fikir gelmişti, hatta sonrasında o parlak fikirle ilgili ne yapmanız gerektiğini de uzun uzun düşünmüştünüz, hatta hayal kurmuştunuz. Güzel.. ama şimdi nerede kaldığınızı hatırlayamıyorsunuz, hafızanız size oyun oynuyor belki 2 gün sonra duş alırken bir anda aklınıza gelecek ama şu an vaktinizi o konuyla ilgili araştırma yapmaya ayırmışken nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz! işte bu durumlara düşmemek için mutlaka ve her zaman "not alın". Yanınızda her zaman küçük bir not defteri ve kalem taşımanızı öneririm. Akıllı telefonlar da bu işi fazlasıyla görebilir, hatta yanında sürekli bilgisayar bulunduranlar için "not alma ve planlama" programları kullanılabilir. Ama, sadece hafızanıza güvenmeyin.

Strateji #3: Harekete Geçmek için BOOSTER

İlk 2 stratejiyi hakkıyla uygulamaya aldıysanız çok yol katettiniz demektir. Bundan sonra en önemlisi yapacağınız işlere ait etkin bir planlama yapmaktır. Öncelikle hiçbir şeyi ertelemeyin. Yapmanız gerekenleri erteliyorsanız aradaki geçen zamanı boşa harcamışsınız demektir. Bu konuya daha önceki bir yazımda uzun uzadıya değinmiştim. Akıllıca hareket etmek için bazı modeller oluşturmanız gerekiyorsa bunu yine yazılı olarak planlı bir şekilde yapabilirsiniz. Ama en önemlisi harekete geçmektir. Zaman içinde çabalarınızın meyvesini alacaksınız ve bu stratejileri keşke daha önce uygulasaydım diye hayıflanacaksınız.

Deney

Bu 3 stratejiyi bir süredir ben de etkili bir şekilde uygulamaya çalışıyorum ama yine de daha çok eksiğim olduğunun farkındayım. Önümüzdeki bir ay boyunca üretkenliğimi arttırabilmek için aşağıda sıraladığım bazı önlemleri alacağım ve sonuçlarını da yine sizlerle fikircini.net üzerinden paylaşacağım. Siz de kendiniz için böyle bir liste yaparak bu yazının yorumlarında listenizi paylaşabilirsiniz. Sonuçlarına hep birlikte bakarız.
  • Başarmak istediklerini ve ulaşmak istediğin hedefleri son derece spesifik (ölçülebilir) bir şekilde belirle ve bir yere yaz.
  • Başladığın her iş için spesifik bir bitiş tarihi belirle.
  • "21 gün boyunca çözüm aramadan şikayet etmek yasak" kürü uygula.
  • İş fikirleri için ayrı ayrı iş planı hazırla ki havada kalmasın (market, maliyet vs.)
  • Her akşam yatmadan önce yarım saat kitap oku.
  • Evdeki bilgisayara Rainlendar ve RescueTime programlarını kur.

    Kaynak:
    http://www.fikircini.net


Share/Save/Bookmark

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...