29 Kasım 2011 Salı

Gıda sektörüne 150 bin kişi alınacak

Yaklaşık 1 milyon kişiye istihdam sağlayan gıda sektörünün, 2012’de 150 bine yakın eleman istihdam etmesi bekleniyor. En çok arananların başında gıda mühendisleri geliyor. 
Ekonominin lokomotif sektörlerinden gıda her yıl yaklaşık yüzde 15 oranında büyüyor. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu’ndan aldığımız verilere göre sektör kriz döneminde yaşanan işten çıkarmaları telafi etmiş durumda. 2008’de yaklaşık 5 bin kişinin işsiz kaldığı sektör bugün 977 bin kişiye çalışma imkanı sağlıyor. Yenibiris.com’un verilerine göre de gıda en çok ilan yayınlayan ilk 10 sektör arasında. Büyüme, iş arayanların da ilgisini çekiyor. Sektöre bu yıl başvurular yüzde 16 oranında arttı.
Son 6 ayda Yenibiris.com ilanlarında gıda sektörünün en çok eleman aradığı iş alanı yiyecek içecek hizmetleri. Gıda mühendisi ise en çok aranılan pozisyon. En çok başvuru alan iş alanı satış ve pazarlama, en çok başvuru alan pozisyon satış temsilcisi oldu.
Sektörde en çok ilan yayınlanan 10 pozisyon şunlar: Gıda Mühendisi
Garson
Satış Temsilcisi
Muhasebe Elemanı
Aşçı
Ziraat Mühendisi
Gıda Teknikeri
Sekreter
Satınalma Uzmanı
Bilgi İşlem Uzmanı
Yaklaşık 60 milyar liralık bir pazar büyüklüğüne sahip olan gıda sektörü 73 milyon nüfus ve 30 milyon turistle birlikte yaklaşık 100 milyon kişiyi doyuruyor.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu 2010 verileri şöyle: - 17. 391 gıda işletmesi
- 186,4 milyon ton gıda üretimi
- 13,2 milyar lt. içecek üretimi
- GSYİH’nın 160 milyar TL’si gıda sektöründen elde edildi
- 977.144 kişi istihdam ediliyor.
- 6 milyon 708 bin dolar ihracat
Devlet 2012'de 2.500 kişiyi işe alacak
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Tarımsal Yayımı Geliştirme (TARGEL) projesi kapsamında, ilgili kurumlardan gerekli iznin alınması halinde 2012 yılı içerisinde 2 bin 500 personel alımı yapılacağı açıklandı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, 2003 yılından bu yana TARGEL projesi kapsamında yapılan alımlar da dahil olmak üzere, 10 bin 61 ziraat mühendisi ve 5 bin 147 veteriner hekimin istihdam edildi.
Sektör oyuncularına, işe alım planlarını sorduk.

“2012’de eleman sayımızı bin 900’e çıkaracağız, Pastacılık-Aşçılık Okulu açacağız”
Günnur Ağır /Pelit İK Müdürü 
Sektörde bu yıl da yoğun rekabet yaşandı, yeni giren markalarla hareket kazandı. Deneyim sahibi, işini severek yapan satış elemanı bulmak çok zor oluyor. Şirketimizde bin 221 kişiyi istihdam ediyoruz. Bu yıl 396 kişiyi işe aldık. 2012’de faaliyete girecek yeni fabrikamız ile birlikte satış ağımızı genişleteceğiz. Şube sayımızı 37’den 150’ye çıkarmayı hedefliyoruz.
Gelişmenin ve kentleşmenin sonucunda ev dışı hazır gıdaların tüketiminde ciddi bir artış var. Bu durum gıda üretim tesislerinin, fast food ve restorancılık sektörünün gelişmesini olumlu etkiliyor. Ancak hızlı gelişme hizmet kalitesi açısından farklı riskler ortaya çıkardı, eğitim seviyelerinin düşüklüğü gibi. 2010’da kurulan Pelit Eğitim Vakfı, sektöre uluslararası düzeyde işgücü yetiştirmek amacıyla Pastacılık-Aşçılık Okulları açmak için çalışmalarını hızla sürdürüyor.
“Yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacağız”
Lütfi Seyrekel/ TAB Gıda Eğitim ve İşe Alım Müdürü
Sektör sorunlarının başında tarımda alt yapı yetersizliği, çok yaygın olan kayıt dışı üretim, mali ve teknik açıdan zayıf işletmelerin çokluğu ile teknik ve kalifiye personel eksikliği geliyor.
Gıda, durağanlığı ancak bu yıl üzerinden atabildi. TAB Gıda olarak istikrarlı büyümemizi sürdürüyoruz ve yıl sonunda hedefimiz 1 milyar TL ciro. 11 bin kişiyi istihdam ediyoruz. Bu yıl açılan restoranlarımız için yaklaşık 2700 kişiyi işe aldık. 100-120 yeni restoran için 2 bin 500 ile 3 bin arasında istihdam planlıyoruz.

“Ustaların dükkan açması ‘out’, üst düzey yöneticilerin restoran işletmesi ‘in’ oldu”
Gürkan Donat /Cızbız Köfte ve Lokantacılık Genel Müdürü
200’e yakın personeli istihdam ediyoruz ve önümüzdeki dönemde bu sayıyı 300’e ulaştırma hedefindeyiz. Sektörün temel sıkıntısı ara eleman bulmakta. Türkiye’de yeterli mesleki eğitim verilmemesi, işletmelerin de gerek maaş çalışma koşulları olarak bu gruptaki işleri özendirici düzenlemeler yapmamaları bu durumun sebeplerinden.
Artık gıda işletmecilerinin profilleri de değişti. 'Çantadan yetişme' çırakların usta olup dükkan açmaları “out”, yurt dışında eğitim yapmış, sertifikalar almış, ya da üst düzey yöneticilik yaparken gıdaya merak saran eğitimli yatırımcıların açtıkları işletmeler “in”. Bu durum, sektörde rekabeti ateşledi ve kalite standartlarına yeni bir düzen getirdi.
Kaynak :www.yenibiris.com

Share/Save/Bookmark

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...