6 Nisan 2012 Cuma

Yeni Teşvik Paketi Teşviklerin Efendisi


Başbakan Erdoğan, Türkiye'yi en büyük 10 ekonomi arasına çıkaracak teşvik paketini açıkladı. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı paketi vergi ve yatırım indirimi ile sigorta desteği getirdi.
Hükümet, Türkiye'yi şaha kaldıracak ve 2023 hedeflerine koşar adım götürecek Cumhuriyet tarihinin en büyük teşvik paketini açıkladı. Cari açığa köklü çözüm bulmayı hedefleyen paketle, Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi olma hedefinde dev bir adım atıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik sistemi 1 Ocak 2012'den itibaren geçerli olacak. Teşviklerle cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malların üretiminin artırılması hedefleniyor. Yeni paket kapsamında, en az gelişmiş illere fabrika kuran yatırımcının işçiler için ödeyeceği gelir vergisi kesintisi ve sigorta primi 10 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak. Stratejik yatırımların yanı sıra eğitim, kültür, belirli büyüklükteki turizm, demiryolu, otomotiv, uzay gibi yatırımlar da süper teşvik paketinden payını alacak. Yeni paketle il bazlı sisteme geçilirken, iller 6 bölgeye göre sınıflandırdı. Yeni sistem, "genel teşvikler, bölgesel teşvikler, büyük ölçekli yatırımlar ve stratejik yatırımlar" olmak üzere 4 bileşenden oluşuyor. Bu kapsamda yatırım yapacaklara KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, (asgari ücret üzerinden) sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, Gelir Vergisi stopajı desteği, KDV iadesi desteği sağlanacak. Destekten yararlanma süresi yatırımın büyüklüğüne göre değişecek. 

% 90 VERGİ İNDİRİMİ
Stratejik yatırımlara bölge ayırımı yapılmaksızın destek verilecek. 7 yıl süreyle sigorta primi işveren hisse desteği (6. bölgedeyse 10 yıla çıkacak) verilecek. Stratejik yatırımlarda, yatırım tutarının 50 milyon lirayı aşması, yüzde 40 katma değer üretecek olması ve en az yüzde 50 ithal bağımlılığı olan bir sektörde yerli üretimi gerçekleştirmesi gerekiyor. Stratejik yatırımlara ayrıca gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 90'a varan vergi indirimi yapılacak. 

Genel uygulamalar neyi içeriyor? KDV istisnası 
 Gümrük vergisi muafiyeti

Bölgesel uygulamalar artırıldı KDV istisnası 
 Gümrük vergisi muafiyeti 
 Vergi indirimi 
 Sigorta primi işveren hissesi desteği 
 Yatırım yeri tahsisi 
 Faiz desteği

Büyük ölçekli yatırımlara destek KDV istisnası 
 Gümrük vergisi muafiyeti 
 Vergi indirimi 
 Sigorta primi işveren hissesi desteği 
 Yatırım yeri tahsisi

Stratejik yatırımlar öncelikli KDV istisnası 
 Gümrük vergisi muafiyeti 
 Vergi indirimi 
 Sigorta primi 
 İşveren hissesi desteği 
 Yatırım yeri tahsisi 
 Faiz desteği 
 KDV iadesi

BU İLLER YAŞADI: İl bazlı bölgesel teşvik sistemine geçildi. Teşviklerden aslan payını alan 6. bölgedeki Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van alacak.

6. BÖLGE AVANTAJLI: Yeni sistemde az gelişmiş illere (6. bölge) yapılacak yatırımlar daha avantajlı şekilde desteklenecek.

İNDİRİM ORANI % 60: 2013 sonuna kadar büyük ölçekli yatırımlara uygulanacak yatırım indirimi oranı yüzde 50-60 arasında gerçekleşecek.

ÖNCELİK EĞİTİMDE: Özel sektörün eğitim yatırımları, hangi ilde yapılırsa yapılsın, 5. bölge desteklerinden yararlanacak.

YATIRIMA İL DESTEĞİ: Savunma, havacılık ve uzay, otomotiv ve savunma sanayi, rüzgâr tüneli yatırımları 5. bölge desteklerinden yararlanabilecek.

CARİ AÇIĞA ÖNLEM: Yeni sistem tedarikinin yüzde 50'den fazlası ithalata dayalı ürünlerin yer aldığı sektörler desteklenecek.

NEREDEYSE VERGİ YOK: 6. bölgede yatırım yapacak firmalar yatırımın yüzde 50'sine, OSB içindeyse yüzde 55'ine kadar vergi ödeme yükümlülüğünden muaf tutulacak.

YÜKÜ DEVLET ALACAK: Azami faiz destek tutarları 500-900 TL arasında uygulanacak. Asgari ücretlinin maliyeti 350 dolara düşecek.

TERSANE YATIRIMLARI: 2014 itibariyle başlanacak yatırımlara uygulanacak yatırıma katkı oranı ise yüzde 20-45 arasında değişecek.

PRİME İNCE AYAR: Sigorta primi işveren hissesi desteği bölgelere ve yatırımın başlangıç tarihine göre değişecek.

FAİZ DESTEĞİ GELDİ: Yeni teşvik sisteminde TL cinsi veya döviz cinsi kredilere verilecek faiz destekleri bölgelere göre değişiklik gösterecek.

Kaynak :SABAH
06.04.2012

Share/Save/Bookmark

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...